Tierpark redt Willi-Walter van hongerdoodJonge ooievaar. (Foto: Wilfried J├╝rges)
Van de redactie | 26-05-2020
NORDHORN – Tierpark Nordhorn heeft Willi-Walter gered van de hongerdood. Willi-Walter is een van de pasgeboren ooievaars die niet genoeg te eten krijgt en uit het nest werd gegooid. Gelukkig voor hem werd hij op tijd gevonden.

Het is een moeilijk jaar voor wilde ooievaars. De talrijke ooievaars zijn weer neergestreken in en rond de dierentuin in Nordhorn; er zijn vijftien nesten gemaakt in de bomen. Voedsel zoeken de ooievaars in de naaste omgeving, maar daar is zo weinig te vinden dat ze inmiddels al in de hele Euregio op zoek zijn.

Er zijn inmiddels ook al een heleboel ooievaars uit het ei gekropen. Daarvan is er ook al een aantal gestorven. Hongerdood is de oorzaak. Door het droge voorjaar en door de nachtvorst in mei is er te weinig voedsel voor ze.

Uit het nest gegooid

Ooievaarsouders werpen hun verzwakte en dode kuikens uit het nest. In de dierentuin zijn zo al meerdere kuikens op de grond gevonden door de medewerkers. Eén van de ooievaars die uit het nest gegooid was, leefde echter nog toen het werd gevonden onder de grote eik. Dierverzorger Insa Röttgers ontfermde zich over hem en zag de verzwakte ooievaar verbazingwekkend snel groeien. Hij heeft ook een naam gekregen: Willi-Walter.

Naar oma

Het is de bedoeling dat Willi-Walter een wilde ooievaar wordt die zich zelf kan redden. De dierverzorgers hebben hem daarom in het nest van ‘Oma’ en haar ooievaarsechtgenoot geplaatst. Oma is de enige ‘tamme’ ooievaar in de dierentuin en bovendien de enige die gevoerd wordt. Als tamme ooievaar heeft ze nooit geleerd voor haar eigen voedsel te zorgen. Oma heeft een relatie met een wilde ooievaar. Samen leven ze op een nest op de Vechtehof. De verzorgers hopen dat Willi-Walter goed wordt verzorgd door Oma en haar wilde ooievaarsman zodat hij op een dag kan uitvliegen.

Niet voeren

Waarom worden de wilde ooievaars eigenlijk niet gevoerd als ze zo moeilijk aan voedsel kunnen komen? Dat is het beleid van de dierentuin in overleg met natuurbeschermingsorganisaties. Het betreffen wilde ooievaars die wild moeten blijven. Het is niet de bedoeling dat de populatie kunstmatig in stand wordt gehouden. Dan zouden de ooievaars bovendien niet meer tot de wildpopulatie behoren.
Volg ons