Denekampse ‘containerkittens’ doen ’t tóch nog goedDe kittens werden begin juni gevonden in een afvalcontainer. (Foto: Dierenbescherming)
Van de redactie | 31-07-2020
DENEKAMP – Drie kittens werden begin juli ontdekt in een groene container in Denekamp. Gedumpt. Ze werden net op tijd ontdekt. Hoe gaat het nu met ze?

Naar omstandigheden goed, stelt de Dierenbescherming op facebook. De kittens waren 6 à 7 weken oud toen ze werden ontdekt in de groene afvalcontainer.
Op 10 juli werd het drietal net op tijd ontdekt. “Het was kantje boord,” vertelt Luciënne, gastgezin van dierenasiel De Kuipershoek. “De kittens waren er slecht aan toe en gelukkig werd de container niet aan de straat gezet. Maar o wat stonken ze!”, zegt ze, “het rook écht naar groene bak in huis.”

Ze noemde het drietal dan ook Otto (naar de groene container), Milko (naar de grijze container) en Tukker. Otto bleek een dametje, dus dat werd algauw Otje.
“Ze hebben zich ziek gegeten in die otto en zaten vreselijk onder de wormen. Een container is geen plek voor kittens! Ik heb meerdere ontwormingskuren moeten geven om er vanaf te komen. Vooral Otje en Milko hadden het zwaar. Ze waren 590 en 610 gram toen ze binnenkwamen, maar door al die wormen, het vele spugen en diarree vielen ze vreselijk af. Otje woog op een gegeven moment nog maar 420 gram en Milko 430.”

Een stressvolle periode, want ze moesten toch wat binnenkrijgen. Om de 3 uur gaf Luciënne een aantal (afhankelijk van het gewicht) 10ml-spuitjes ‘recovery liquid’. Ook ’s nachts ging zij hiervoor haar bed uit.
“De katjes hadden totaal geen energie meer en konden alleen nog hun kopjes optillen. Wat een pijn moeten ze gehad hebben. Ze jammerden en kreunden en hadden zichtbaar last van darmkrampen. Vreselijk als je erover nadenkt. Toch had ik er alle vertrouwen in. Ik ben al 11 jaar actief als gastgezin en heb ook kittens onder mijn hoede gehad waarvan de dierenarts dacht dat de kans klein was dat ze het zouden redden. Ik dacht ‘dat zullen we nog weleens zien’. Tot nu toe is er maar eentje overleden.”

Ondanks haar zelfverzekerde houding, was het toch een spannende tijd. Tukker had een prima weerstand en herstelde vrij snel. “Tukker doet z’n naam dan ook eer aan, hij is een echte ‘doe-maar-normaal-dan-doe-je-gek-genoeg-kat, geen gedoe, geen drama.”

Ook Otje en Milko beginnen eindelijk aan te sterken. Terwijl Tukker gewone brokken kan eten, werken Otje en Milko inmiddels geweekte brokken naar binnen. “Ze zijn nu niet meer extreem licht, ze hebben zowaar een dik buikje… met skelettenpootjes. Door alle ellende hebben ze nauwelijks spiermassa opgebouwd, ze kunnen nog heel wat voedingsstoffen gebruiken.”
Otje heeft eindelijk genoeg energie om met haar broertje Tukker te spelen. (Foto: Dierenbescherming)


Het komt helemaal goed

Toch weet Luciënne dat het goedkomt met deze drie kittens. “Op 4 augustus krijgt in elk geval Tukker een chip en zijn eerste inenting. Of Otje en Milko die dan ook krijgen, ligt aan hun gezondheid. Als ze nog te zwak zijn, moeten ze nog even wachten."
Luciënne houdt de kittens tot ze een nieuwe baas hebben goed in de gaten. Ondertussen zorgt ze ervoor dat de kittens socialiseren. Haar hond en twee katten spelen hierbij een belangrijke rol. Ook laat ze regelmatig kinderen op visite komen, zodat de dieren hieraan gewend raken. Verder verblijven er tijdelijk nog drie kittens bij Luciënne “die zijn zwervend aangetroffen in Kampen”.

Milko links en Tukker rechs. (Foto: Dierenbescherming)


Het hele verhaal over de kittens is te vinden op dierenbescherming.nl. 
Volg ons