Nabestaanden op zoek naar info WOIIVader en zoon Hamers bij het monument. (Foto: Kees Kroon/HKW)
Van de redactie | 06-08-2020
WIERDEN – Eindhovenaar Hans Hamers bracht samen met zijn zoon Vincent op woensdag 5 augustus een bezoek aan de Historische Kring Wederden om naspeuringen te doen inzake kapitein Maurice T. Regimbal.

Deze kapitein was destijds commandant van de mortier-sectie van het Algonquin Regiment en derhalve nauw betrokken bij de gevechten om Wierden tussen 4 en 9 april 1945.

Kapitein Regimbal overleefde de Tweede Wereldoorlog en werd vader van een dochter die op haar 23e besloot door Europa te gaan reizen. Uiteindelijk is zij in Zwitserland gaan werken, waar ze Hans Hamers ontmoette, met wie ze later trouwde.
Het paar verhuisde naar Canada, maar keerden uiteindelijk terug naar Nederland, waar zoon Vincent werd geboren, de kleinzoon van kapitein Regimbal.

Regimbal overleed ruim tien jaar geleden, maar mede door de verhalen die zijn dochter zich nog kon herinneren, besloten haar zoon Vincent en haar man Hans naspeuringen te gaan doen inzake het ooglogsverleden van hun opa/schoonvader.

Dit bracht hen onder meer naar de HKW, waar zij ontvangen werden door Hanny Hommers, Alma Stokkingreef en Kees Kroon. Na de nodige verhalen te hebben uitgewisseld kregen Hans en Vincent een powerpointpresentatie te zien over de bevrijding van Wierden met het Algonquin Regiment in de hoofdrol. Ook werden bezoeken gebracht aan de vier monumenten op het Stationsplein, het kanaal bij de jachthaven plus het Wendelpad, waar op beide locaties destijds zwaar werd gevochten.

Het slot van de middag was op het Burgemeester J.C. van de Bergplein waar (inmiddels dicht gepleisterde) kogelgaten in de oostelijke muur nog getuigen van de felle strijd om Wierden begin april 1945. De dag erna ontvingen Vincent en Hans de nodige foto’s, documenten, de presentatie, en nog veel meer over ‘The fight for Wierden’ zoals de Algonquins het typeerden.

Op hun beurt gaan zij op zoek naar verdere informatie/foto’s bij de familie in Canada, die (indien aanwezig) ter beschikking van de HKW zullen worden gesteld.
Volg ons