VVD Wierden: 'Absurde verhoging OZB'Rita Ekkelenkamp-Assink - Gemeente Wierden (Foto: Gemeente Wierden)
Door: Jenny ter Maat | 22-11-2020
WIERDEN – De VVD Wierden-Enter vindt de voorgestelde OZB-verhoging van dertig procent voor zakelijke panden, zowel in 2021 als in 2022, onfatsoenlijk. De fractie dient tijdens de raadsvergadering van maandag 23 november, waarop ook de begroting 2021 behandeld wordt, hierover een amendement in.

In een zoomsessie met ondernemers, die vrijdagmiddag gehouden werd, kwamen de zorgen over de door het college van B&W voorgestelde verhoging aan de orde.

‘Absurde verhoging’

De deelnemers aan de zoom waren niet te spreken over de extra verhoging, en zeker niet in deze coronatijd, nu bedrijven het toch al moeilijk hebben.
‘Een absurde verhoging. Het college heeft een veel te makkelijke manier gezocht om aan dekking te komen voor een sluitende begroting. Ze had daar creatiever mee om kunnen gaan.’
‘Er zijn zoveel zorgen nu in coronatijd, en daar komt de OZB-verhoging nog bij; eerst volgend jaar dertig procent, en dan over die verhoogde OZB in 2022 ook nog eens dertig procent. Waar zijn ze mee bezig.’
‘Er wordt je nu ineens dertig procent door de strot geduwd. Het is te gek voor woorden dat twee partijen zomaar beslissen dat de OZB-verhoging op dertig procent gezet wordt.’

'Boeren niet vergeten'

VVD-fractievoorzitter Rita Ekkelenkamp benadrukte dat de OZB-verhoging ook ten koste gaat van de Kulturhuzen en van de agrariërs. “We moeten de boeren ook niet vergeten. Die krijgen ook nog eens een verhoging van de waterschapsbelasting, 4,5 procent voor onbebouwd. De agrariërs hebben drie hele droge jaren gehad, er moest onder andere veel veevoer aangekocht worden. Die zitten op een minimum. Als ondernemerspartij vinden we de voorgestelde verhoging niet kunnen.”

Sluitende begroting

Dat er een sluitende begroting moet zijn begrijpt elke deelnemer aan de zoomsessie. Dat agrariërs en ondernemers daarvoor, in coronatijd, extra moeten betalen is, wat de zoomdeelnemers betreft, een verkeerde keuze.
Ekkelenkamp: “Het college heeft van haar verkiezingsprogramma nog bijna niets voor elkaar gekregen. Er moet nu geld komen om voor de verkiezingen nog een aantal zaken in gang te kunnen zetten, daarvoor is die verhoging nodig.”
De VVD is niet van plan hieraan mee te doen. “We nemen het in de vergadering op voor het midden- en klein bedrijf, voor de Kulturhuzen en voor de agrariërs in onze gemeente. We komen met het voorstel voor een verhoging van vijftien procent OZB voor 2021. En dan volgend jaar eens kijken hoe alles loopt en niet al op voorhand gaan voor twee jaar achter elkaar dertig procent.”
Volg ons