Landschap Overijssel zeer content met aankoop molensDe molen van Frielink in Fleringen. (Foto: Landschap Overijssel)
Van de redactie | 27-11-2020
TWENTE – Landschap Overijssel is zeer content met de aankoop van de molens De Mast, Frielink en Oude Hengel.

Met de aankoop laat Landschap Overijssel zien dat de organisatie zich niet alleen inzet voor natuurbeheer maar ook voor het behoud van cultureel erfgoed. “Cultureel erfgoed dat het landschap betekenis geeft en waardevol maakt,” aldus Eibert Jongsma, plaatsvervangend directeur.

Tot het begin van de 20ste eeuw waren molens nog volop in gebruik. Door de opkomst van andere energiebronnen zijn veel molens verdwenen. “Dit soort erfgoed vergroot de natuur- en cultuurhistorische waarde van het Twentse landschap. De molens vertellen het verhaal van onze gemeenschappelijke Twentse geschiedenis. Wij zien dat als een belangrijke verbindende factor.”
Landschap Overijssel is heel blij met de overdracht. “De molens passen goed bij ons erfgoedbeleid."

Als nieuwe eigenaar wil Landschap Overijssel ervoor zorgen dat de molens bewaard blijven én toegankelijk. "Zodat we de verhalen van het landschap kunnen blijven vertellen”, aldus Jongsma.

Productiemolens

In Twente vertellen molens het verhaal over vroegere productiemethoden. Watermolen De Mast in Vasse werd in het verleden gebruikt voor het persen van olie uit zaden en voor het malen van koren. Ook de windmolens Frielink in Fleringen en Oude Hengel in Ootmarsum waren in gebruik als korenmolens. Veel molens zijn inmiddels verdwenen. “En dat is jammer, want daarmee verdwijnen karakteristieke, landschappelijke objecten en bovendien de verhalen over oude productiemethoden.”

Behouden blijven

“In Landschap Overijssel hebben we een partij gevonden die ervoor kan zorgen dat deze rijksmonumenten goed behouden en toegankelijk blijven. De molens zijn bij hen in goede handen”, aldus wethouders Ursula Bekhuis van Dinkelland en Ilse Duursma van Tubbergen.

Samenwerking met vrijwilligers en Molenstichting

De molens zijn in goede staat, mede door de grote betrokkenheid van de Molenstichting en vrijwilligers. Landschap Overijssel wil deze samenwerking dan ook graag voortzetten en de molens samen met hen laten draaien, tot ver in de toekomst.

www.landschapoverijssel.nl/molens
Oude Hengel molen Ootmarsum (Foto: Léon de Man)
Volg ons