Viscaal dit weekend op FrancorchampsBent Viscaal uit Albergen Formule 3 (Foto: Dutch Photo Agency)
Van de redactie | 28-08-2020
ALBERGEN - Francorchamps is het eerstvolgende racecircuit waar Bent Viscaal (20) uit Albergen op acteert.

De coureur vertrok afgelopen woensdag naar het Belgische Spa, om daar op 29 en 30 augustus met een ronkende motor aan de start te verschijnen voor deelname aan de zoveelste ronde van de strijd om het FIA Formule 3-kampioenschap.

Vijf jaar was Bent toen hij zijn eerste stappen in de racesport zette. Hij kreeg een kart.
Als negenjarige deed hij voor het eerst mee aan wedstrijden karten, het clubkampioenschap in Emment. Daarna stond hij internationaal meermalen op de hoogste tree van het podium.
Bent trad met het beoefenen van de kartsport in de voetsporen van zijn vader, die de superkartsport beoefende. Vader Viscaal is nog steeds een steun en toeverlaat voor Bent, vanaf het begin van Bent z’n carrière.

Formule 4
Autoracen lag niet direct in de lijn der verwachting bij de familie Viscaal. “Het was nooit de bedoeling om zo serieus met racen bezig te zijn. Maar drie jaar geleden kreeg ik de vraag voor deelname aan de Formule 4. Sinds die tijd werd het aardig serieus.” Lachend: “Het is een beetje uit de hand gelopen.”

Karten en autoracen hebben een aantal overeenkomsten. “Toch zijn er ook andere factoren die bij autoracen spelen. Aerodynamica is belangrijk en de circuits zijn een stuk groter.”
Bent doet sinds 2019 mee aan het FIA Formule 3-kampioenschap en rijdt in het team van MP Motorsport, het enige Nederlandse team in de Formule 3 en 2.

Rollercoaster
Dit seizoen is een ware rollercoaster voor hem. Hij kreeg met van alles te maken: tijdstraf in Hongarije, winnaar in Silverstone en pech in Barcelona. “Er is veel gebeurd in korte tijd. We hebben veel races achter elkaar. Dan kun je een aardige achtbaan aan belevenissen krijgen.”

Vliegveld en circuit
Veel races achter elkaar betekent ook veel reizen in korte tijd. “Als kind reisde ik al wel voor de internationale kartwedstrijden, maar nu is het helemaal gekkenwerk. Heel apart om mee te maken. Ik kom op het vliegveld en het circuit; van de omgeving zie ik verder niet veel. Of ik daar tegen kan? Je zult wel moeten, je hebt weinig andere keus, maar het gaat goed.”

De afgelopen week was Bent thuis en bereidde zich voor op de strijd op Francorchamps. Krachttraining en trainen op een simulator.
“Of ik wel eens uitga? Af en toe, vooral in de winter als het niet zo heel druk is. Plezier hebben met vrienden is belangrijk. Gelukkig heb ik goede vrienden, ik kan bij hen aanschuiven wanneer ik er ben.”

Plek in top 5
Viscaal reed al eerder op Francorchamps. Hij kent het circuit. “Het gaat er dit weekend om dat we zoveel mogelijk dagsuccessen halen. Een plek in de top 5 is nu het maximaal haalbare”, vertelt hij. “Mijn droom op racegbeid? Dat is natuurlijk de Formule 1. Dat is het doel van iedereen die racet.”
    
Volg ons