Stamsnieder: 'Hazenstand is nog niet zo goed geweest als nu'Ewald Stamsnieder bekijkt hazen met zijn warmtecamera in het donker (Foto: Maurits Olde Olthof)
Door: Jenny ter Maat | 10-11-2020
TUBBERGEN - Ewald Stamsnieder wil er wel een kratje bier op zetten: “Ga met mij het veld in en binnen een half uur zie je vijftig hazen.” De voorzitter van de Wildbeheereenheid Tubbergen heeft met ongeloof kennis genomen van de vraag van de meerderheid van de Tweede Kamer, om de jacht op hazen en konijnen te verbieden. “De hazenstand is nog niet zo goed geweest als nu”, weet hij.

“Hoe de hazen op die rode lijst komen is echt niet te geloven. Dat is vast gebeurd door mensen die meer achter de computer zitten dan buiten zijn. De hazenstand is fantastisch goed. Wie me niet gelooft mag ’s avonds mee op pad en door mijn warmtebeeldcamera kijken. Hazen komen ’s nachts tevoorschijn. Overdag liggen ze plat op de akker of in een houtwal. Maar kijk overdag ook eens over een weiland heen; het moet al gek zijn als je geen hazen ziet.”

Beheren en benutten

De Tubberger jagers beheren en benutten hun jachtterrein.
Bij dat beheren horen teldagen, waarbij op vastgestelde dagen zowel ’s morgens als ’s avonds een vaste ronde gelopen wordt en geteld wordt. “Als je elk jaar dezelfde route kiest, kun je een trend aangeven”, vertelt Stamsnieder. “Die tellingen zijn verplicht en worden zo goed mogelijk uitgevoerd. Afschotgegevens zijn ook bekend en worden elk jaar doorgegeven in het faunaregistratiesysteem.”

Zuinig op hazenstand

“Jagers zijn zuinig op de hazenstand. Je wilt een goede hazenstand houden, dan heb je een volgend jaar ook nog wat. We zien elk jaar meer hazen. Dat ligt ook aan het weer. We hebben drie droge jaren gehad, goed voor de hazenstand, en zachte winters. Ik kom nu nog jonge hazen tegen in het veld. In het verleden kregen hazen twee tot drie keer per jaar jongen, nu in oktober is er de vierde worp. Daarbij komt ook dat de jagers voor de Weidevogelvereniging vossen bestrijden. En met minder vossen heb je al snel veel hazen. Als jager beheer je en benut je, en daar hoort ook bij dat je hazen afschiet.”

Vraag om jachtverbod

Een meerderheid in de Tweede Kamer van Partij voor de Dieren, D66, PVV, GroenLinks, SP en PvdA, heeft de minister om een verbod op de jacht op hazen en konijnen gevraagd. Eerder vroeg de Dierenbescherming daar de minister al om.
Aanleiding is de Rode Lijst Zoogdieren die door minister Schouten is gepubliceerd in de Staatscourant. Haas en konijn staan voor het eerst op deze lijst van dieren die bescherming nodig hebben. IJkpunt daarbij is het jaar 1950.
Stamsnieder: “Als je uitgaat van het jaar 1950 is het logisch dat de hazen- en konijnenstand achteruit is gegaan. Moet je zien wat er in ons land sinds dat jaar bij is gekomen aan huizen, bedrijfsterreinen en wegen. Maar het laatste periode is het hazenbestand stabiel.”

Konijnenbestand

Het konijnenbestand is minder stabiel, zegt Stamsnieder. “Daar zie je grote pieken, een explosie van konijnen in een heel korte tijd. En als er dan veel zijn, heb je meer kans op ziektes, waardoor ineens driekwart van de konijnen doodgaat. De konijnenstand is als golfbeweging, op en af.”

Feit

De jagers hebben echter te dealen met het feit dat hazen en konijnen op de Rode Lijst Zoogdieren staan.
Stamsnieder: “Het blijft bijzonder, zeker gezien de hazenstand van de laatste jaren. Dit gaat echt nergens over. Iedereen die af en toe buiten komt en er een beetje oog voor heeft, weet dat dit onzin is. Zeg dan gewoon dat je tegen de jacht bent, maar haal geen trucjes uit.”
Volg ons