Merry Christmas op truckparkeerplaatsEen dankbare Poolste trucker krijgt een gratis warme maaltijd. (Foto: Maurits Olde Olthof)
Door: Jenny ter Maat | 28-12-2020
WIERDEN - Met Kerst ben je thuis. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zeker niet voor internationale vrachtwagenchauffers. Zij brengen kerstavond door in hun cabine, op afgelegen, donkere parkeerplaatsen. De Wierdense truckers Henk Jan Schippers en Johan Lohuis gingen op kerstavond, samen met collega’s, vrienden en familieleden, op pad om hun collega-chauffeurs een hart onder de riem te steken.

Ruim honderd pakketten

Ruim honderd kerstpakketten en evenzoveel ontbijtjes worden donderdag aan het eind van de middag in klaarstaande busjes geladen. Het resultaat van een actie die enkele weken geleden gestart werd, ten behoeve van de (internationale) chauffeurs, die de kerst doorbrengen op parkeerplaatsen, vaak langs de snelweg.

Veel reacties

“Ongelooflijk hoeveel reacties, geld en goederen we de laatste weken gekregen hebben”, vertelt Schippers. Dat er ruim honderd goed gevulde kerstpakketten uit te delen zouden zijn, met daarnaast ook nog een ontbijt en een warme maaltijd, hadden de chauffeurs niet kunnen denken.

Initiatief

Het initiatief ontstond al een jaar eerder, kerst 2019. Schippers, zelf internationaal vrachtchauffeur, kwam toen op het idee een paar kerstpakketten naar de truckers die kerst in hun vrachtwagen doorbrachten. De kerstactie werd door de buitenlandse truckers zeer gewaardeerd. Met één van de chauffeurs, afkomstig uit Nepal, kreeg hij een bijzondere band.

Kerst op parkeerplaats

“Deze chauffeurs vervoeren voor ons goederen door heel Europa. We willen hen laten merken dat er aan hen gedacht wordt, als zij onderweg, op een parkeerplaats, de Kerstdagen doorbrengen. Vandaar dat we ook dit jaar weer zijn gestart.”
De bedoeling is om donderdag voor kerst de pakketten en maaltijden aan te bieden op de grotere parkeerplaatsen langs de A1.
“Raken we alle kerstpakketten niet kwijt, dan gaan de overgebleven pakketten naar BOWIE. Zodat alle pakketten uiteindelijk goed terechtkomen.”

Warme maaltijd

Tegen vieren is alles ingeladen, inclusief twee dozen knuffels. Die knuffels zijn voor chauffeurs die thuis kinderen hebben. De busjes vertrekken naar ’t Coopmanshuys, waar nog honderd warme maaltijden opgehaald worden.
Dan rijdt de stoet de A1 op, richting de parkeerplaats bij Lonneker. Een handvol trucks staat daar geparkeerd. Een chauffeur uit Roemenië wil met kerstpakket en alle actievoerders op de foto, voor thuis. Spontane gesprekken ontstaan en dan blijkt hoe goed het is dat de initiatiefnemers ook twee Poolse collega’s meegenomen hebben.

Duim omhoog

De verraste chauffeurs die in hun truck aangesproken worden, waarderen de geste bijzonder. Met een hand op het hart, de duim omhoog, laten ze hun waardering blijken.
En zo zorgen Wierdense chauffeurs, met vrijwilligers en sponsoren, voor een beetje kerstgevoel in de trucks op de parkeerplaatsen langs de A1.
Volg ons